onsdag, juli 20, 2011

måndag, juli 18, 2011

Sommar och sol?

Härliga sommar, vädret växlande men så skönt att vara ledig och hinna träffa goda vänner:) I lördags var vi på 40-årsfest och igår var Pers barndomsvän med familj och hälsade på oss. Mysigt att ha tid att prata och äta gott. Vädret får kvitta, man kan inte hänga upp sig på det som inte går att göra något åt!

Igår var vi även och tittade på Sövde triathlon, vilka kämpar! Skulle aldrig ge mig på något sådant, det får räcka med en lugn cykeltur, lite powerpromenader och lite jogging i skogen:)


Foto: Per J

Hoppas ni har en lika skön ledighet som jag!

lördag, juli 16, 2011

Svårt att kommentera

Halloj alla bloggare och läsare! Är det mer än jag som har problem med att lämna kommentarer på vissa bloggar? Har också förstått av någon läsare att det inte verkar fungera med annan identitet än Anonym när man vill lämna kommentar på min blogg. Jag har ändrat inställning nu och låter kommentarsfältet komma i popup ruta ... på de bloggar jag försökt lämna kommentarer fungerar det bara att få in min profil på de som har denna popup ruta, eller om jag lämnar den från min mobil?! Märkligt ... eller hur?
Grymt tacksam om ni ville prova:) Har också hört att när jag länkar inlägg till facebook, så öppnas inte min blogg. Det är ju en besvikelse, vill ju gärna ha lite läsare som följer mig:) Hör gärna av er på något sätt (om inte annat så anonymt), vill gärna prova olika lösningar.

Har ni sett så stor jordgubbe jag hittade? Sofie fick äta den och hon intygade att den faktiskt var god, vilket inte alltid är självklart:) Tyvärr har jag inte hittat den här sorten fler gånger, de var fantastiskt saftiga och goda och alldelese röda rakt igenom hela bäret. Har tappat bort namnet, vilket inte är ovanligt för att vara mig ...


Foto: Sofie J

Ha en underbar sommardag!

fredag, juli 15, 2011

Natti, natti

Regnig dag på semestern, men vi tog igen oss och tog till och med en tupplur mitt på eftermiddagen:) Till kvällsmat blev det spaghetti och köttfärssås, orkade inget annat ... men det är gott också ibland.

Nu blir det nog till att krypa till kojs, har så himla lätt att vända på dygnet och stanna för länge vid tv eller dator när man är ledig. Eller helt enkelt bara sitta uppe bara för att man kan, inga tider att passa! Och det fastän vi säger varenda gång vi pallrat oss upp tidigt en morgon, att sååå mycket man får gjort och sååå lång dagen känns. Att man aldrig lär sig:)

Bläddrade bland gamla semesterbilder och här kommer några minnen från Frankrike 2006.





Överst ser vi Pont du Gard och på de två andra bilderna är det Millau bron, ett antikt byggnadsverk och en supermodern - lite kontraster! Kan längta tillbaks när som helst ... naturen är härlig, maten och vinet är gott. Vill gärna se mer av Frankrike och det kanske blir så, någon gång:)

I sommar håller vi tillgodo med Sverige och hoppas att vi får se solen mer än i tisdags:)

Sov gott!

torsdag, juli 14, 2011

The Ark i Sövde Amfiteater



Mobilfoto: Suz

Vi hade en fantastisk kväll i Sövde Amfiteater!

tisdag, juli 12, 2011

Härlig kväll på bastubåten



Vår familj och vänner i byn var ute med bastubåten på Sövdesjön igår kväll. Vilken underbar sommarkväll vi kunde njuta av, trots regn hela eftermiddagen! Lite god mat och trevligt sällskap och genomgång av lite frågor inför tisdagens konsert i Sövde Amfiteater ... The Ark.

Här följer lite fler bilder över vyer från bastubåten och en vårbild min man tagit på själva farkosten vid tidigare tillfälle. Kan lova någon bild från kvällens konsert också, Sofie ska fotografera och kan säkert bidra med någon kul bild. Som fotografer idag sätter vi familjen Johansson, eftersom alla höll i kameran vid något tillfälle:)

Nu blir det ut i skogen för en joggingtur, dusch och frukost och sedan till amfiteatern för att sätta ut stolar och lite annat smått och gott som kan behöva göras när vi invaderas av ca 2 500 personer ikväll!



(Hm, hur jag än bär mig åt så vägrar den här bilden lägga sig centrerat! Teknikens under, men nu får jag ge mig ...)






Ha en underbar dag!

måndag, juli 11, 2011

Pippikakor


Foto: Sofie J

Småkakornas småkaka! Den här har jag ätit sedan barnsben ... nåja, med några års uppehåll emellanåt:) Vanliga chokladbröd säger kanske någon, men nej - det är det inte! Den är mycket mörare på något sätt och inte så knäckig. Båda sorterna är goda, men den här är liksom nostalgi för mig.
Min mamma hittade receptet i någon veckotidning, Hemmets Veckotidning eller Året Runt eller någon liknande, när jag var liten. Det var ett reportage om "kändisars" favoritkakor och Inger "Pippi Långstrump" Nilsson hade valt detta recept:

Pippikakor

200 g smör
1 dl socker
5 dl vetemjöl
2 msk kakao
1 msk vaniljsocker

Ägg och pärlsocker till dekoration

Arbeta samman alla ingredienser till en smidig deg. Forma 3 längder på en plåt. Pensla med uppvispat ägg och strö över pärlsocker. Grädda i 7-10 minuter, lite beroende på hur tjocka du gjort längderna. De flyter inte ut lika mycket som traditionella chokladbröd, som oftast innehåller mer socker. Låt svalna och skär  på snedden.


Foto: Sofie J

Vill nämna att om man letar på nätet efter recept på dessa kakor så får man en hel del träffar, men oftast är det de "vanliga" chokladbröden. På ett och annat ställe hittar man ovanstående och jag hoppas att det inte ska uppfattas som kopia när jag publicerar detta inlägg. Som sagt tidigare, jag är nybörjare och är lite osäker på var man drar gränsen för kopiering. Därför uppgav jag var vi fått receptet ifrån och att vi använt oss av det i många år. Det har även blivit något av en favorit för vår dotter och kanske tar hon det med sig när hon bildar familj:)


Lycka till med kakbaket!



söndag, juli 10, 2011

Sköna ledighet!

Latar mig för fullt och åt frukost när det var nästan lunch ... det är precis så det ska vara när man har semester.
Idag ska jag bara ta det lugnt, läsa lite tidningar och hitta recept och annan inspiration. Sitta lite i solen och smutta på hemmagjord jordgubbssaft:) och mysa med familjen.
Ikväll blir det grillade, hemmagjorda hamburgare med avocadosås och annat gott. Kanske kan jag få till lite fina bilder:)



Ha en härlig dag!

onsdag, juli 06, 2011

Heldag vid datorn

Efter en lång dag i ekonomins tecken är jag äntligen klar:) och nu är semestern nära!
Längtar efter att ha tid att lägga ut lite recept och roliga bilder här på bloggen, få färdigt i sovrummet och hitta på nya projekt att skapa med händerna ... men ikväll blir det en bild från min dotter.


Foto o redigering: Sofie J

Jag tycker den andas lite lugn och ro, precis vad jag behöver nu, tillsammans med en god kopp kaffe med kanelbulle och sällskap av familjen innan sängen kallar.

Ha en riktigt skön kväll!

tisdag, juli 05, 2011

Födelsedagsfirande i helgen


Foto: Sofie J

Finns det något somrigare än jordgubbstårta? I varje fall har inte mannen i den här familjen något annat alternativ på sin önskelista när han firar sin födelsedag. Presenter, jo det blev väl några och i år körde vi på tid- och biltema ... ett ur till armen och ett till väggen samt insektssvampar (flugsvampar:)) och microdukar till bilarna.


Foto: Sofie J

Nu närmar sig semestern med stormsteg och det är så mycket att förbereda, men det går bra när ledigheten hägrar:) Imorgon blir en lång och intensiv dag, hoppas jag kan hålla huvudet kallt och rätt på alla siffror. Det har lyckats alla andra år och går säkert bra nu också:) Det är som när man varit ute på ett motionspass, man blir så nöjd när man är klar!

Var rädda om er!

söndag, juli 03, 2011

Ny liten detalj



Var på Hemtex i veckan och kunde inte motstå denna löpare, visst är den sommarfräsch? Passade dessutom alldeles utmärkt på vårt gamla ekbord i uterummet:)

Sommar, sommar, sommar!

Jordgubbssaft

Nu har vi härlig hemgjord jordgubbssaft! 9 liter knallröd sockerbomb, men ack så ljuvligt i glasen med lite is. Speciellt i helgen, med den värme vi haft - då behöver man få lite uppfriskning:)


Flaska inköpt på Ica för ett par år sedan

Recptet kommer från min farmor, men både mamma, jag och min faster har använt sig av det genom åren. Det är superenkelt och kräver bara lite stora kärl, en saftsil och lite skön hemmatid:)

SAFT
6 liter hallon eller jordgubbar
4 liter kokande vatten
60 gram vinsyra
4 ½ - 5 kg socker
2-3 tsk Atamon

Rensa och pressa sönder bären, rör i vinsyra och häll över vattnet. Låt stå till dagen efter. Sila och rör i socker och Atamon. 6 liter bär ger ca 8 liter saft. (Jag fick ut drygt 9 liter denna omgång, men då var det väldigt stora och saftiga bär.) Nu har du en fantastiskt god, egentillverkad saft. Enkelt och lätt!

Ett tips är att hälla saften på rengjorda plastflaskor och stoppa dem i frysen, för att vara säker på att saften håller sig riktigt fräsch. Men så är jag också lite halvt paranoid när det kommer till att matvaror ska hålla sig friska. Och inte blir det bättre i tider som dessa, när det ideligen kommer larm om sånt som ehec och dylikt. Jag är en sann vän av att skölja allt, i synnerhet om det ska användas direkt, utan uppvärmning. Gissa om min familj är trött på mig, men de kanske kan tacka mig för att vi inte blir magsjuka ... peppar, peppar ta i trä;)

Lycka till!

fredag, juli 01, 2011

En vecka kvar ...

Snart är det semester:) längtar så efter lite ledighet och lata dagar då man kan göra precis vad man vill och i vilken takt man vill!

Ska passa på att få ihop lite bilder till bloggen, läsa i massor och laga god mat, baka mumsiga kakor och naturligtvis umgås med nära och kära.


Foto: Sofie J

Vill också passa på att berätta att vi visst putsat fönstren förut, bara inte haft någon fönsterputsare:)
Fick en muntlig kommentar från min man, som tyckte mitt förra inlägg lät förfärligt ... att vi aldrig putsat fönstren förr! Nåja, han tog nog åt sig lite av det;), ska villigt erkänna att det oftast varit han som putsat utsidan i varje fall. Och de har varit väldigt rena tidigare också, men jag har klarat mig från att springa in i skjutdörrarna i uterummet. Skyller på total förvirring och enormt behov av semester:)

Idag blir det inköp av jordgubbar i massor och tillagning av saft efter farmors gamla recept. Bilder kommer ... och säkert blir det en och annan jordgubbe i munnen också, dessa underbara bär!


Ha en härlig dag!