söndag, november 30, 2014

Advent, tips och snart ny månad

 
Adventspyssel, julmarknader, bloggträff och en massa annat kul.
Men det får ni höra mer om en annan dag.
För idag tänker jag göra lite reklam,
för min egen lilla webbutik VarDagsSaker.
Klicka på namnet eller på länkarna i högerspalten
för att kika in:)
 
Julklappstips - jag lämnar
 25 % rabatt på hela sortimentet fram
till och med 20 december 2014!
 
Passa på att fynda julklappar så länge lagret räcker.
59:- i frakt, oavsett hur mycket ni beställer.
 
Imorgon är det den första december - nästan lite ofattbart!
Sköt om er, känn ingen julstress - gör bara det ni verkligen vill.
Det finns mycket vi kan hoppa över,
det blir jul ändå<3
 
Ha en fin start på nya månaden,
årets sista!
 

fredag, november 28, 2014

Hemmapyssel

 
Hej där! Har tagit en sen lunch, så går det när man är så uppe i det att man alldeles glömmer bort att äta! Kände för att göra ett snabbt inlägg och skriva av mig något lite. Rapportera att jag mår betydligt bättre, jobbade igår och körde igång adventspysslet här hemma efteråt. Tog en snabbfika i morse och gjorde dagens lista.


Men jag känner ingen stress trots att vill-göra-listan är lång. En sak i taget och nu är det tråkiga avklarat. Ni vet, städning, byta sängkläder, putsa fönster. Adventsljusstakarna är på plats, de lyser men mannen min får göra en liten insats för att få det lite smidigare kopplat.

Nu är det bara roliga saker kvar - och om inte stjärnan hinner hamna på toppen av pocketgranen innan första advent gråter jag inte för det. Många andra gjorde de här granarna redan förra året, så jag är redan hopplöst efter;) Och stjärnorna är ganska vackra bredvid också.

 
Renfällen är skakad och soffan dammsugen, verkligen välbehövligt! Lilla nallen fick fluffas till också. Visst är den söt. Och mjuk som bara den. Fick fram andra kuddöverdrag och slängde minsann några i tvättmaskinen också. Det gick av bara farten.

 
Har inte haft tillfälle att åka till några ställen med massor av blommor och adventsinspiration än, men ett snabbt besök i en av de lokala blomsterbutikerna fick jag till igår. Vita amaryllis har jag svårt att motstå. Ja, amaryllis i vilken färg som faktiskt! Jag hoppar gärna julstjärnorna, de är vackra men bara dör hos mig. Antingen hamnar de i drag, blir ihjälvattnade eller dör torrdöden. Så här blir det mest amaryllis, både snitt och i kruka, mossa och hyacinter.
 
Nej, nu ska jag fortsätta med bakning och lite annat småpyssel som är så mysigt inför advent. Och någon granklädd krans till dörren har jag beslutat mig för att det inte blir. Precis som någon kommenterade hos mig i veckan så tänker jag ta några kvistar, binda ihop och dekorera med den fina lilla stjärnan. Sen vet man aldrig vad man hittar på julmarknaden imorgon, vi har ju två ytterdörrar:)
 
Åh, vad jag ser fram emot imorgon när jag ska få besök av tre mysiga bloggvänner! Men det får ni höra mer om en annan dag.
 
Ha en fortsatt mysig fredag<3
 



onsdag, november 26, 2014

Mjukt

 
Det blev en oönskad hemmadag idag, med världens huvudvärk. Kanske inte så konstigt med tanke på att jag fick nya progressiva glas i mina bågar igår. Det är hela havet stormar när jag inte tittar helt "rätt" i glasögonen och rör lite på huvudet samtidigt! Och att jag sen satt i tandläkarstolen och fick borttaget sån där envis tandsten gjorde inte saken ett dugg bättre. Idag kan jag tänka mig att byta bort huvudet en stund.
 
Men nog med gnäll nu. Jag vet vid det här laget att jag bör ta det mjukt vid sådana här tillfällen. Och när jag inte har saker på agendan som absolut måste göras på direkten, då kan jag linda in dagen och vara riktigt snäll mot mig själv. Vila så mycket som krävs och blunda när det behövs. Till och med plocka fram ögonmasken om det skulle bli nödvändigt.
 
Tyvärr kan jag inte dra nytta av solen, som faktiskt kikar fram emellanåt idag också. Jag behöver snarare solglasögon, men det kan jag leva med. Solen gör oss på bättre humör (utom när jag tittar på fönstren, men vi struntar i dem idag!). Hoppas ni har glädje av solen idag.
 
Jag hade tänkt mig adventspyssel efter jobbet idag, börja förbereda inför helgens mys. Det får bli lite ändring på det, men några små tankar kan jag ha och kanske lite listskrivande. Och kanske blir det ett köpt bröd på lördag istället för ett hembakat, ingen skada skedd. Jag har lärt mig mina begränsningar och kan skippa duktighetssyndromet. I synnerhet när kropp och knopp gör sig påminda.
 
Ha en mjuk, fin onsdag<3
 

Bloggutmaning - förväntan

 
Onsdag och dags för bloggutmaning, dagens tema är "förväntan".
Och det enda jag kunde komma på var en tanke på en ny adventskrans.
Tänkte att jag skulle tillverka en, men kanske får det bli en halvfärdig,
som jag själv dekorerar. Vi får se vad jag känner för till slut.
 
Men förväntan inför advent har jag.
Att smyga igång lite mer, inte bara med några ljuslyktor:)
Kanske lever inte barnets förväntan kvar i mig längre,
men en mer vuxenbarnslig känsla har jag.
Förstår ni vad jag menar?
 
Vill ni se fler bidrag i dagens utmaning - kika in hos Tatjanis!
 
Ha en fin onsdag!
 

tisdag, november 25, 2014

Om inte solen visat sig ...

 
Ingen vet vilket humör jag hade haft idag om inte solen hade varit så snäll och visat sig idag! För visst gör den underverk, även om man inte hinner sticka ut näsan genom dörren mer än när man ska hämta posten på jobbet!
Först en sån där morgon när man inte vill ens tänka på att lyfta på täcket och slänga benen över kanten. Vaknat alldeles för tidigt och lyckats åtminstone slumra till igen. Sen inser jag att det är tisdag och dags för tandläkarstolen. Usch, nu kan jag inte tänka på något annat och inte koncentrera mig heller. Löjligt kanske, men tandläkarbesöken är en fasa. Nu har jag ont i hela kroppen av anspänningen och naturligtvis var det alldeles nödvändigt att rota runt med den där förfärliga raspen och ta bort lite tandsten ... lite, det känns som hon har varit nere och vänt vid rötterna:(
 
Men nu sitter jag tryggt i soffan och elden brinner i spisen. Snart står det också en kopp te på bordet bredvid mig och familjen är på plats. Nu kan jag smälta dagen och konstatera att jag fått lägga en hel massa pengar på min hälsa genom ett besök hos optikern för nya glas i mina bågar och så då tandläkaren. Sånt där som inte direkt syns, men som ändå är så välbehövligt och nödvändigt. Nödvändigt ont tycker jag, för jag hade haft minst hundra andra förslag på vad vi skulle kunnat hitta på för de pengarna istället. Men det är ungefär samma sak som med bilarna, som ska in på service med jämna mellanrum och man tycker det bara kostar pengar, men gör väl ändå någon nytta i långa loppet.
 
Nu hoppas vi på solen imorgon också:)
 

söndag, november 23, 2014

Fotoutmaning "Shades of grey ..."

 
Det är söndag igen och en vecka med fotoutmaning - det är galet vad tiden rusar iväg! Men vi försöker göra det bästa av det, sitta ner med familj och vänner emellanåt, ta det lugnt mellan alla olika uppgifter hemma och på jobb. Vara mer här och nu och inte bara i farten hela tiden.
 
Dagens tema är "Shades of grey ..." och inte är det så svårt. Vi tenderar ju vara inne i den gråaste period jag varit med om på länge. Normalt är jag ganska förtjust i grått, när det gäller inredning och kläder. Men inte vädret. Solen visade sig en liten stund igår, men det räckte inte riktigt till och idag är det gråare än gråast igen. Men idag kör vi grått, trots att man egentligen skulle vilja bada i färg. Tur att vi har en bukett med varmt orange rosor på bordet.
 
Det fick bli ett kollage idag, inspirerad av Maria som gör så fina ville jag också försöka:) Någonstans måste man ju börja. Himlen fick naturligtvis vara med och representera en liten ruta i mitt bidrag. Sen är jag ju löjligt förtjust i sjalar. Och betong. Och krukor. Och brickor (vilket bilden i mitten inte riktigt avslöjar att det är tal om). Det fick också bli gråa nyanser av vår egenhändigt gjutna betongskiva till uteköket, vilken även sjalen ligger på. Brickan är av trä och textil och inte så praktisk, men väldigt vacker som prydnad:)

 
Bilden på trädgårdskrukan blev jag så förtjust i så den fick vara med på helbild också. Visst är det konstigt hur vissa bilder kan framkalla en extra känsla i oss, bara så där! Alla bilderna är helt oredigerade och visar de gråa nyanserna precis som kameran fångade dem. Vill ni se fler bidrag kikar ni in hos Maria O, som har fotoutmaningen tillsammans med Kristina.
 
Vad gör ni annars såhär en söndag i november? Här har vi verkligen mjukstartat med långfrukost, bröd på dörrhandtaget, Så mycket bättre och många tända ljus. Och just nu sitter jag med datorn i knäet och försöker få till ett blogginlägg;) Får se hur dagen fortsätter, inte helt bestämt än. Kanske blir det en lugn hemmadag eller så hittar vi på något. Det är fint vilket som. Ingen stress idag, bara lugnt och stilla. Gör vad som faller oss in helt enkelt.
 
Ha en underbar söndag<3

lördag, november 22, 2014

Förändra

 
Ibland behöver vi göra små förändringar lite här och där. Hemma har vi ju rensat den senaste tiden. Jag har skaffat Instagram och Pinterest i veckan, ivrigt påhejad av min dotter. På Instagram hittar ni mig på @suzannsjodin, ska lägga upp en länk i högerspalten så fort jag hinner. Inte så många inlägg än, men jag jobbar på det. Hightech så det förslår med nya mobilen, men skam den som ger sig. Känns lite som att lära en gammal hund sitta ...
 
Och så har jag klippt mig och färgat håret i en mörkt rödbrun nyans som heter Cacao. Bara det ... satt hårt inne men känner mig ganska nöjd. Ska bara vänja mig först:) Studsar till när jag passerar spegeln och undrar vem det var som passerade!
 
Idag har vi hämtat en lammlåda som vi delat med mina föräldrar. Lamm som betat på ängar alldeles på "hinsian gäred" som vi skulle sagt på skånska, översatt alldeles nästgårds. Den rökta korven smakade alldeles utmärkt, ska bli spännande att testa övrigt kött för det såg fint ut. Och så en mysig liten stund med mina föräldrar på en snabbfika. Det är aldrig fel.
 
Men nu måste jag dra igång med lite fix för kvällen, vi ska ha gäster på middag och det är så skönt att vara väl förberedd så att vi slipper stå i köket och fixa för mycket under kvällen. Men det blir inte lamm, misstänker att det inte skulle uppskattats helt och hållet.
 
Ha en supermysig lördag,
vi "ses" imorgon i fotoutmaningen!


onsdag, november 19, 2014

Bloggutmaning "Hej"

 
 
I dagens bloggutmaning hos Tatjanis jobbar vi på temat "Hej".
Nog så svårt, men en lite suddig bild och ett hastigt samtal så fick jag lite inspiration.
 
Igår försökte jag ringa en vän.
Som jag inte pratat med på evigheter och det är alldeles för länge!
Men vi hann inte mycket mer än just "Hej".
Jag fick göra en liten uttryckning och hämta dottern,
eftersom bussarna inte gick så frekvent (som om det är något nytt)
och hon nyss kommit ut från tandläkaren med sin tandvärk:(
 
Jag ska göra ett nytt försöka att ringa idag ...
Och vill ni se fler bidrag i utmaningen så kika in här.
 
En sak till - TACK för alla värmande kommentarer på mitt förra inlägg.
Så fina ni är!
 
Ha en fin onsdag<3
 

söndag, november 16, 2014

Vem vill jag vara

 
Målbilden börjar ta form igen.
Jag anar fragment av den jag vill vara.
Men det har jag alltid gjort.
Grunden finns där sedan länge.
Jag ska bara ta mig dit.
Att leva efter mitt hjärta.

 
Som att inte oroa mig för mycket för saker och ting.
Det har jag alltid varit en fena på,
att oroa mig alltså.
Men jag bättrar mig hela tiden.
Vad är det värsta som kan hända?
Bättre att fokusera på det som är viktigt
och som finns här och nu.

 
Och att vara den jag är.
Inte göra om mig för att passa in.
Eller för att göra andra nöjda.
Jag är jag. På gott och på ont.
Acceptera mig för den jag är,
både mina goda sidor och mina brister.
För ingen är perfekt,
men likväl viktiga.
Ta hand om mig
och ge min kropp en chans,
en chans att ge mig ett gott liv.

 
Så lätt jag kan ge upp och säga "jag kan inte".
Eller det går inte. Jag är inte bra nog.
Eller påhittig nog, eller modig nog.
Eller vältalig nog, smal eller snygg nog.
Eller envis nog.
Det vill jag ändra på.
Jag ska sätta stopp för de tankarna.
Omfamna erfarenheter och sluta se motgångar
som misslyckanden.
Inte ge upp!
Säga "jag är lär mig" istället.
Träna, öva, upprepa ...
till slut går det som jag vill.

 
Hur lätt är det inte att avfärda drömmar och önskemål
för att jag dömer ut dem direkt som omöjliga.
Jag vill vara nyfiken och orädd.
Även om det är små steg jag tar.
Är och förblir en försiktig person,
men jag vill inte missa tillfällen att pröva mina vingar.
Bara för att jag är för snar att döma.

 
Stärkande ord, det är aldrig för sent.
Vi kan göra oss själva den tjänsten,
att leva ett liv vi är nöjda och stolta över.
Oavsett var vi är för tillfället.
Vissa saker har kanske passerat,
vi har kanske haft vårt bäst-före-datum för vissa aktiviteter.
Men jag tror att det alltid finns nya saker
som inspirerar och fyller oss med stolthet.
Bara att ta mod till mig och göra något nytt,
som jag aldrig provat tidigare,
kan vara tillräckligt stärkande.

 
Vägen är inte alltid spikrak.
Ibland går det i kringelikrokar.
Och jag tappar bort mig i det jag en gång strävade efter.
Något annat fångade min uppmärksamhet.
Och då får det vara så.
Antingen är målet mindre viktigt
eller så behöver jag omvärdera läget.
Livet har sina vägar.
Och jag tror vi kan hitta oss själva,
igen och igen.

 
En dag kommer mitt hela jag fram.
Inte perfekt, men den jag vill vara.
Inte modig, men modigare.
Inte slank, men mer i form.
Inte fotogenique, men nöjd.
Kanske har jag funnit
"vad jag vill bli när jag blir stor".
Eller så är jag kvar i det jag kan
och hämtar massor av energi på fritiden.
Tar för mig maximalt
och fortsätter njuta till fullo av allt
som jag tycker om och uppskattar.
Kanske har vi vänt upp och ner
och in och ut på allting.
Vem vet.
 
Men en sak är jag helt övertygad om -
med på min resa vill jag ha min familj.
Min energikälla och mitt allt.
Vi tillsammans -
det som betyder mest<3
 

Skurna dinkelpepparkakor


Hej där söndag! Äntligen en dag att bara skrota runt ... sitter fortfarande i nattlinnet och myser i soffan. Frukostbullar bekvämt på dörrhandtaget i morse, vi stöttar lokalt tjejlag genom att köpa bullar från SmakSak via dem. Stor kopp te och Downton Abbey på datorn. Sen en film, vedknaster från brasan och tända ljus. Ute är det grått, lite regnigt och kraftiga vindar. Visst är det helt okej att bara slappa idag. För mannen min verkar det blir en ren nödvändighet, ryggen igen ...

Tänkte dela med mig av receptet på dinkelpepparkakorna. Om någon av er skulle vilja pröva en enkel variant av hembakade pepparkakor, som jag dessutom tror kommer att bli alldeles utmärkta till en liten bit chèvre och glögg. Tänkte prova den varianten i år, eftersom jag inte är överdrivet förtjust i grönmögelost. I såser är den perfekt, men naturell kan den bli lite för mycket för mig.

Behöver jag berätta hur gott det luktar i huset? Och enkelt var det att bara skära upp, om man inte är jättepetig och vill ha jämna fina kakor. Jag ser dessa mer som ett gott kex att tugga på till en kopp te eller en mugg glögg. Inte som en perfekt utformad juldekoration;)

 
Och det går att lyckas någorlunda även om man yrar lite i köket;) Här krossades kardemummakärnor i mortel och dofterna var fantastiska, jag rörde ihop mjölsorter, smälte smör och hällde i socker, sirap och kryddor ... men glömde kardemumman i morteln! Snopen jag blev när jag lagt degen i kylen och skulle börja röja i köket. Det vara bara att plocka ut degen, upp i skål igen och röra ner kryddan. Hej och hå, yrpella där! Men här kommer receptet (hittat på alltommat.se) i varje fall:
 
Skurna dinkelpepparkakor
Receptet säger 50-60 st, men  jag fick ut ca 125 st!
 
200 g smör
2 dl strösocker
1 dl ljus sirap
1 msk mald kanel
2 tsk mald ingefära
0,5 msk hela kardemummakärnor
1 tsk mald kryddnejlika
1,5 tsk bikarbonat
2 dl dinkelvetemjöl siktat (120 g)
3,5 dl dinkelvetemjöl fullkorn (180 g)
 
1. Stöt kardemumman i mortel (kakorna får en friskare, kryddig smak). Smält smöret och tillsätt socker, sirap och kryddor.
2. Blanda de båda mjölsorterna med bikarbonat i en skål. Häll över smör- och sockerblandningen. Arbeta ihop allt till en smet och skrapa ner i en plastpåse. Låt svälla och vila kallt till nästa dag.
3. Dela degen i två bitar och arbeta den mjuk. (Här måste jag tillägga att den är stenhård när den kommer ut från kylen, låt den antingen ligga framme en stund eller kör den försiktigt i micron för att mjuka upp den lite.) Forma två rullar, ca 5 cm i diameter, slå in dem i plastfolie och kyl dem ca en timme.
4. Sätt ugnen på 200 grader. Ta fram en degrulle i taget. Skär med tunn, vass kniv ca 1 mm tunna skivor. Lägg dem glest på bakplåtspapperklädd plåt. Grädda i omgångar mitt i ugnen 6-8 minuter. Receptet säger låt svalna på plåten, men så många plåtar har inte jag! Så för att undvika att behöva grädda kakor hela dagen drar jag av pappret från plåten, låter den svalna medan den andra plåten är i ugnen och drar sedan över nya pepparkakor för att skjutsas in i ugnen.
 
Lite trixigt att få dem absolut jämna i tjockleken, vilket gör att några kan bli lite sega i mitten om inte de tunna ska brännas på plåten. Annars blir det en väldigt knaprig kaka, nästan lite knäckig som mannen min uttryckte det. Och med något lite tuggmotstånd från fullkornsmjölet.
 
Sen fick Maria, med fina bloggen m.ade b.y m.ary, mig att tänka om vad gäller köpepepparkakor - måste nog pröva den där lingonvarianten från Annas pepparkakor. Kollade upp produktinfon på deras hemsida och fick lära mig att de använder endast certifierad palmolja. Synd att de inte skriver det på sina förpackningar. Har faktiskt skickat ett mail till dem. Jag vill gärna kunna göra medvetna val. Även om jag inte är hysteriskt insatt i allt. Försöker ta reda på lite i taget.
 
Men vem vill inte kunna sätta tänderna i en köpepepparkaka med gott samvete? För ärligt talat, det är ju bara första plåten som är rolig att kavla, trycka ut och greja:) Om man inte gör den skurna varianten då alltså.
 
Lovely Sunday to you all<3

 
 

lördag, november 15, 2014

Saffransbullar och lördagsmys


Gårdagens bullbak blev inte helt misslyckat, snarare tvärtom. Väldigt smarriga saffransbullar i en kanelbullevariant. Smög in vetemjöl med fullkorn i degen (läs "bytte ut", men i den här familjen får man smyga med fullkorn;)), drog ner på sockret och drog även ner lite på smöret och tog i kesella istället. Nu ska vi bara se hur länge de varar ... de smakar som nybakade när man tinar dem i micron och låter dem bli lite ljumna. Motstå det om ni kan!

Annars då, såhär på lördagseftermiddagen? Snart ska det skäras upp tunna kakor ur rullarna som ligger kallt för tillfället. Gräddas dinkelpepparkakor, undras tro om jag kan smyga med det;) Mannen min är på tippen med allt skräp vi rensat ut - var hade vi allt det! Jullådorna är också rensade och nu fick fina julbocken ett bättre ställe att bo på. Det känns så skönt att ha tagit ett rejält tag och rensat ut en massa, fått ordning på allt som vi ville behålla och lite snyggt i klädkamrarna. Energigivande, om inte annat!

Det blir garanterat en fika i eftermiddag. Sen ska vi åka på en liten rekognoseringsrunda. Kan nog hända att jag rapporterar om detta vid senare tillfälle. Men framför allt blir det en lugn lördag, lite mer småfix, lite småmys och säkert "Så mycket bättre" ikväll. Lite tomt är det utan dottern, men hon är hos pojkvännen och de var visst bortbjudna ikväll. Hoppas de snart planerar in en helg hos oss - de är saknade.

Nej, vad säger ni - kan Peter Jöbacks julskiva smygas igång? Om jag mixar med Jills veranda, Enya och Ainbusk så märks det nog inte så mycket;)

Ha en fortsatt fin lördag<3
 


fredag, november 14, 2014

Göra det lite mysigt

 
Nöjd med mig själv sjunker jag ner i soffan med gravlaxmacka till lunch. Följt av en kopp te sittandes under filten. Ljusen är tända och det är grått och trist utanför. Då får vi göra det lite mysigt.
 
Drömmer mig bort till England när tv:n rullar med En plats på landet, men trivs bra här hemma. Städningen är avklarad för dagen, tvätten likaså. Undras tro om jag ska ge mig på att börja rensa i jullådorna idag. Det behövs, det är ingen tvekan om det. Varje år används dekorationerna som ligger överst. Misstänker att det finns en del överraskningar i botten ... men förmodligen inga direkta höjdare eftersom de glömts bort. Återstå att se - har vi nu börjat rensa så är det lika bra att fortsätta.


 
En liten stund i köket väntar också. Jag har plockat fram ingredienser för att röra ihop en pepparkaksdeg (!) med dinkelmjöl. Lite halvnyttigt tilltugg till kvällsteet, sockret är ju fortfarande med. Jag har lite svårt att förlika mig med annat än vanligt socker, möjligen kokossocker men det är ju snudd på lika onyttigt. Försöker dra ner lite på mängden istället, där det går utan att tulla rent för mycket på resultatet. Skurna ska de här kakorna vara, inga formar här inte. Passar bra såhär på höstkanten, när det är snudd på lite för tidigt att starta julen. Närmre jul kanske jag tar mig tid att själv fixa pepparkakshjärtan, grisar och bockar. Det är ju lite pill, men oftast mycket godare än de köpta (där jag för övrigt inte hittade någon sort utan palmolja!). Ett par plåtar räcker dessutom oftast, hur många gånger har vi inte kastat de sista i burken för att vi slitit med att baka alldeles för många.
 
Suget finns dock, efter lite julmys ... inte tomtar och sådär, men glögg, lussebullar, pepparkakskryddor och massor av tända ljus. Kanske till och med lite ljusslingor. Och te i mängder, gärna med en klick honung i. På bilden ovan ser ni en burk som mina fina föräldrar gav oss när de varit i Italien tidigare i år. En lätt smak av apelsin. Hur gott är inte det i en kopp Earl grey de luxe!

 
Kardemummakärnorna ska krossas i mortel står det i pepparkaksreceptet. Klart att farmors gamla mortel lyfts ner från hyllan och snart kommer en ljuvlig doft att sprida sig i huset. Nåja, i köket i varje fall. Och det står lussebullar också på listan. Fast jag kör varianten kanelbullar med saffran i degen den här gången. Så spar vi de traditionella till Lucia. Eller i varje fall till första advent;)
 
Ni hör ju, här är en bloggerska till som inte riktigt kan hålla sig från julmyset. Och vad gör väl det, med två veckor kvar till första advent kan vi väl få lov att tjuvstarta lite. Ingen skada skedd. Det är ju ändå mysigast fram till jul och möjligen över nyår.
 
Gnuggar också på hur jag ska göra det riktigt mysigt om två veckor, när jag bjudit hit tre fina bloggvänner på lite brunch och så ska vi gå på Sövde Musteris julmarknad. Jag ser verkligen fram emot att få ha dem här, ska bli så kul! Ja, jag lovar att inte stressa men jag kommer säkert ändå "go all in" för julmys;)
 
Önskar er alla en riktigt mysig fredag<3


onsdag, november 12, 2014

Bloggutmaning "På"

 
Dagens bloggutmaning hos Tatjanis har temat "på".
Jag hittade den här gamla bilden från sent sjuttiotal (!)
på mig och min häst vid en dressyrtävling i Björnstorp.
"På" hästryggen.
 
Det är kul att minnas sånt här.  Nostalgi.
Det fanns inte mycket annat än hästar i mitt huvud på den tiden:)
Men vemodigt med min häst Witsie, som dog alldeles för ung
av otäcka sjukdomar vi inte rådde på.
 
Hon var hälften arab och hälften svenskt halvblod,
precis över mankhöjd för ponny och fick gå bland de
stora hästarna när vi gav oss ut på tävlingar.
Men vi trivdes bäst hemma, både hon och jag;)
 
Vill ni ser fler bidrag i dagens utmaning kika här.
 
Idag ska jag fika hos mina föräldrar efter jobbet,
en pratstund följt av kvällsmat och sen kommer dottern
min och hämtar mig efter sin klippning.
Lite kvalitetstid och prat om ditt och datt.
 
Ha en fin onsdag<3

måndag, november 10, 2014

Liter mer fint från helgen

 
Det blev så sent igår, hann inte få med allt från helgen. Som de här fina blommorna mannen min kom hem med till mig i fredags, bara för att liksom. En underbar orkidé också, hur fint är inte det.
 
Och att vi bunkrade must, cider och glögg på Sövde Musteri i lördags, köpte nötfärs från Angus direkt hos uppfödaren ute i Karup igår. Nu pratar vi närproducerat. Fint det också. Det lutar åt en beställning av lammkött i höst, vi får se.
 
Vi hann njuta av lite god mat också i helgen. Sitta ner tillsammans och njuta, det är guld värt!
 
Hösten är inte riktigt här enligt meteorologerna. Man undrar stilla om det ska bli vinter direkt. Poff så slår det till och blir svinkallt. Jag försöker vara beredd. Idag känns det lite ruggigare, men inte undra på det - det ligger ju på precis 10 grader idag. Så kallt har det knappt varit på ett halvår! Jag fortsätter njuta av de vackra färgerna - fint:)
 
Nu behöver jag tyvärr idka lite nyttigt arbete här hemma, men förhoppningsvis hinner jag ta en rejäl bloggrunda ikväll. Jag är så nyfiken på vad ni har för er därute. Stort tack till alla som kikar in här hos mig och ibland också lämnar ett litet avtryck - det värmer mitt hjärta mycket<3
 
Vi hörs, finingar<3


söndag, november 09, 2014

Rapport från rensarfamiljen

 
Oj, redan söndagskväll och inget blogginlägg sedan i onsdags! Händelselöst har det inte varit. Full rulle och ingen datortid över. Kanske ingen riktig känsla heller för den delen. Bloggkänsla alltså. Och då låter jag hellre bli. Verkliga livet har varit högprioriterat. Tillsammanstid, skogspromenad och mys.
 
I torsdags var jag på ögonkliniken och gjorde en ny synfältsundersökning och det såg bra ut sa sköterskan, vilket naturligtvis var skönt att höra. Men medicinering och nya undersökningar kommer fortsätta. Diagnosen kan inte fastställas än. Jag försökte få så många svar jag kunde av en hjälpsam sköterska. Jag börjar landa i detta nu, är glad så länge min syn inte försämras. Jag får helt enkelt ta en dag i taget när det gäller den här biten. Underlätta vardagen så mycket det går, som att byta till bättre glas i mina bågar och använda linser enbart vid vissa tillfällen. Är ödmjuk för livets svängningar och tar situationen på allvar men inser ändå att det finns de som har det mycket värre.
 
Efter min undersökning gjorde jag Lund och alla inredningsbutiker jag kunde hitta. Roligt att få lite inspiration och kanske också hitta lite julklappstips att fundera på. Sedan mötte mannen min upp för lunch och vi fick en mysig eftermiddag tillsammans. Dottern kom också in och vi belönade oss med nya mobiler inför helgens slitgöra:) Nåja, mitt köp blev väldigt impulsartat med lite övertalning från mannen min som tyckte att det var dags att göra något åt även min småstrejkande gamla mobil.
Och nöjd är jag, den känns superfin och titta ovan vilka fina bilder den kan åstadkomma!

 
Tillsammans har vår familj kämpat hårt med att rensa klädkammaren från en hel massa onödigt sparande. Det är helt sanslöst vad vi lyckats trycka in där! Nu kommer en bra hög åka till tippen, klädinsamling och skänkas bort. Sådana hamstrar vi är. Men fint blev det. Och bra med plats för det som verkligen borde fått plats där för länge sedan. Hela familjen gjorde ett riktigt gott dagsverke och dagen pendlade mellan skratt åt gamla, galna sparade saker och gråt när vi hittade en vacker tavla av en hovawart som vi beställt när vi hade vår hund av samma ras. Det blev känslosamt eftersom hon fortfarande är saknad trots att det är länge sedan hon dog och för att vår dotter önskat att hon fått många fler år tillsammans med henne. Nu ska vi ta tag i att rama in tavlan och hänga upp den hemma för att minnas henne med glädje och inte tårar. 
Vi granskade också min brudklänning och dopklänningen som både jag och min dotter burit och som har detaljer av min mammas brudslöja på sig. Båda vakuumpackades och fick stanna kvar i en stor gammal "brudkista" vi också har i huset. Vi hittade även min vita linnedräkt som jag bar på min student! Ja, jag erkänner - jag är en riktig nostalgiker. Men döm om min förvåning när det visade sig att den passade vår dotter perfekt! Jag kan inte alls minnas att jag var så smal ... och snyggt satt den på henne också. Hon tyckte den var riktigt cool, så konstigt det kan vara. Den är trettioett år gammal men känns ändå högst modern med vadlång kjol och klassiskt snitt på kavajen. Men så är den också av god kvalitet. Men jag kan inte smälta att jag hade den storleken ...
 
Nej, nu kallar sängen. Natti, natti go' vänner. Jag återkommer i morgon med lite fler reflektioner.
 
Ha en fin start på kommande vecka!



onsdag, november 05, 2014

Bloggutmaning - nära

 
Det blev ett blogginlägg ändå, dagens utmaning är "Nära" hos Tatjanis.
Och först hade jag ingen aning om vad jag skulle välja för bild.
Ingen tid och inspiration till nytt foto och inget fint ljus.
En riktigt grå dag idag.
 
Vi kör en favorit i repris - den frostiga pålen jag fotograferade
på självaste nyårsafton för några år sedan.
Man ser årsringarna i träet riktigt nära.
Och nära stod också mannen min, vi var på promenad.
 
Frosten kan man också skåda nära.
Ruggigt ute idag, men långt ifrån frost.
Jag är inte överdrivet förtjust i kyla,
men hellre hög klar luft än dagens grå mörker.
 
Dagens utmaning.
I made it.
 
Kramis<3

måndag, november 03, 2014

Måndagsenergi

 
Ny vecka igen, redan november och det är fortfarande 14-15 grader varmt! Upp och nervända världen eller? Bortsett från ett par frostnätter förra veckan då. Jag klagar inte direkt, frysa är inte kul. Men man kan ju undra om det helt plötsligt slår om och blir en dundervinter även här i söder. Inte mig emot, bara den blir kort. Och helst kring jul då, naturligtvis. Önsketänkande!
 
Idag fyller pappa min år, men vi var där igår och firade och fick härlig gryta till lunch! Grattis pappa och tack för igår:)
 
Full rulle på jobbet när det är måndag. Lika bra att köra på även här hemma. Rensat lite till i garderobslådorna, plockat fram några gamla vinterklänningar (tänker att jag minsann kan använda dem mer, trots att de är flera år gamla) och koftor, tvättat allihop plus en tvätt till, fixat middagen som bestod av gratängrester och nykokt pasta (skönt när det är lite enkelt ibland;)) och avslutade med att baka dubbel sats av det beroendeframkallande fröknäcket. Också busenkelt!
 
Men nu är det soffan, datorn och så skulle jag gå en rejäl bloggrunda och lämna lite avtryck hos er. Tror ni inte då att det trilskas igen, får bara upp att sidorna inte kan nås för tillfället hos nästan alla era fina bloggar. Får se om det fungerar efter Kockarnas kamp istället. Mina favoriter Danyel Couet och Jonas Dahlbom är ju inte kvar, så vi får väl se vem jag hejar på i finalen.
 
Nu ska jag gå och fixa en kopp te och norpa åt mig lite fröknäcke, bänka mig vid tv:n och se vad de ska hitta på för tävlingar ikväll åt stjärnkockarna.
 
Hoppas ni får en fin start på november!
 
PS. Och kunde jag låta bli julnumret av Lantliv ... extra bilaga med julpyssel. OBS!  Ingen reklam, skriver detta enbart på eget initiativ för att jag är svag för just den tidningen.

söndag, november 02, 2014

Skifta plats, kännas som nytt

 
Äntligen tog vi oss i kragen och fick ordnat på det gamla skåpet/skänken vi har i allrummet! Bra länge har det känts mest som en avställningsyta för saker vi inte visst var vi skulle ställa eller som inte fått plats i något skåp. Nu känns det ordnat och snyggt igen. Även på väggen ovanför. Och så roligt att vi gjorde det tillsammans, jag och mannen min.

Saker bytte plats hos oss igår. Tavlor och lampor, ljusstakar, lyktor och andra inredningsdetaljer kändes helt plötsligt som nya när de fick ett nytt ställe att spegla sig i all sin glans. Andra ytor och skåp blev också fixade. Vi behöver inte alltid byta ut mot nya saker, det kan räcka att flytta runt lite. Återanvändning, bra både för budget och miljö. Och dottern sålde sin bäddsoffa i veckan. Det känns extra bra att veta att saker kommer till användning, inte bara köra slit och släng. Speciellt när vi tillhör gruppen som gillar det där med inredning och har genom åren både varit flitiga auktionsbesökare (länge, länge sedan) men också gärna skaffat nya saker, samtidigt som vi stuvat undan det vi tröttnat på. Vi har lugnat ner oss betydligt, tänker efter ordentligt innan vi skaffar nytt numera.

Lite nytt får smyga in, lådinsatser av trä gav makalöst fint organiserade lådor i köket. Äntligen behandlas köksknivarna med den respekt de förtjänar. Känns som en bra investering mot de gamla insatserna i plast. Jag ville gärna ha träinsatser när vi renoverade köket för ett antal år sedan, men de var hutlöst dyra i original. Nu hittade vi sådana på stora möbelvaruhuset. Tyvärr passade de inte exakt på djupet, men det fixade händige mannen min på ett kick.

 
Det blev trädgårdsarbete också igår, dimmigt och fuktigt men milt väder. Fortfarande inte kallt nog att elda i spisen, välisolerat hus:) Men väl tända en massa ljuslyktor och mysa i ett hem som helt plötsligt känns lite nytt. Bara för att vi rotat runt i skåpen lite, hittat nästan bortglömda saker igen. Man kan nog säga att vi är inne i ett rensarstadie, organiserar och städar både här och där. Nyttig och välbehövligt emellanåt. Det är förfärligt att vara en hamster;)

 
Och nej, jag har inte för avsikt att tjuvstarta på juldekorationerna - kunde bara inte låta bli att testa den lilla slingan med små orientaliska kulor. De fick sin plats i en klassisk kristallskål jag fick för länge sedan. Behöver jag säga att glas också tillhör sånt jag gillar? Svag för sånt som höjer myskänslan när vi är inne i den mörka perioden av året och vad kan göra det bättre än ljus i alla former?
 
Dagen startade tidigt för mig idag, kunde inte somna om och smög ner till soffan för att titta på senaste avsnittet av Downton Abbey och dricka dagens första kopp te. Familjen anslöt för frukost en stund senare och nu är det dags att ta tag i dagen.
 
November du hälsas välkommen. Även om du ofta är mörk och regnig här i söder. Ingen idé att kämpa emot. Bättre att behandla dig väl, fylla på med ljus och mysiga middagar, prova nya recept och annat kul. Umgås med familj och vänner.  
 
Ha en fin söndag!